A poliuretán hab

Zártcellás purhab, nyitott cellás purhab, uv védelem – mi a különbség? Ismerkedjen a poliuretánnal!

Termékeink

Zártcellás purhab

Az elérhető legjobb hőszigetelés, 100% vízzárás

Nyíltcellás purhab

Kiváló hő- és hangszigetelés, nagy üreges terek kitöltésére

Poliurea UV védelem

Vízszigetelés, UV sugárzás elleni védelem egyben

Márkáink

Mi az a poliuretán szigetelés?

A szórt poliuretán egy szórással felhordott műanyag, amely egybefüggő szigetelést, légzáró gátat képez falakon, tetőkön, fődémeken, tartályokon stb. A technológiának köszönhetően a szigetelés teljesen testreszabott: a folyékony komponensek összekeverésével és reagáltatásával a munkavégzés helyén hozzuk létre a szigetelést. A folyadékok összekeverés után nagyon gyorsan reakcióba lépnek egymással, mindössze néhány másodperc alatt, látványos dagadás közben megszilárdulnak. A purhab kiválóan szigetel, lezárja a hézagokat és képes nedvesség- és párazáró réteget képezni. Alapvetően két kategóriába soroljuk a szórt poliuretánt: zártcellás purhab és nyitott cellás purhab.

A szórt hab hőre keményedő cellás műanyag szigetelés, két fő alkotóeleme a poliol és az izocianát. A reakció közben a két anyag hőt bocsát ki, és néhány másodpercen belül szilárd hab képződik, amely csak nagyon rövid ideig ragadós.

Hővezető képesség

Az adott anyag 1 méter vastagságú, 1 négyzetméternyi felületén 1 másodperc alatt mekkora hőmennyiség halad át, ha a kinti és a benti hőmérséklet közötti különbség 1 Celsius fok. A mértékegysége a Watt/méter*Kelvin. A görög lambda jellel jelzik, minél kisebb, annál jobb a hőszigetelő anyag. 

Hőszigetelő képesség

A hőellenállás az adott anyag ellenállását mutatja egy fok hőmérséklettel szemben. R értéknek is hívják, minél nagyobb, annál jobb a hőszigetelő anyag.

Zártcellás purhab értékek

A zártcellás purhab lambda értéke 0,023 Watt/méter*Kelvin

Nyitott cellás purhab értékek

A nyitott cellás purhabé rosszabb: 0,034 Watt/méter*Kelvin.

Viszonyításképpen: az ásványgyapot (0,042-0,044), az üveggyapot (0,058). 

Zártcellás purhab

A zártcellás hab a ma elérhető legjobb hőszigetelő, páratlan előnye, hogy egyben 100% vízzárást is ad a szigetelt épületnek. Felülete erős, tömör és járható. Teherautóinkba szerelt gépeink keverik a két folyékony komponenst amit egy melegített tömlőn át viszünk fel a felületre. A kifújás után az anyag pár másodperc alatt folyékonyból szilárd halmazállapotúvá változik, közben eredeti térfogata negyvenszeresére dagad. A zártcellás purhab szerkezete szoros cellaszerkezetű, a nyitott cellás habnál merevebb, erősebb, így alkalmas födémek, lapostetők, teraszok szigetelésére is. Bármilyen ma használt építőipari anyagon alkalmazható.

Sokkal sűrűbb, mint a nyitott cellás szigetelés, nem könnyű leszedni a felületről. Sokkal keményebb réteget képez, mint a nyitott cellás hab. A zártcellás anyag drágább, de sokkal jobban teljesít.

Zártcellás purhab értékek

 • lambda értéke 0,021-0,022.
 • teherbírás: 250 kPa
 • sűrűség 35-55 kg/m3
 • tűzvédelem: B2 önkioltó
 • kiszerelés: 200 l 
zartcellas purhab

Zártcellás purhab felhasználások

zartcellas purhab oldafal

Zártcellás purhab tulajdonságok

 • vízzáró, légzáró
 • az elérhető legjobb hőszigetelés
 • járható, merev szerkezet
 • résmentes: minden repedést kitölt
 • minden felületen alkalmazható
zartcellas purhab laposteto

Nyílt cellás purhab

 

Ez a típus nagyon könnyű, kézzel könnyen szétszedhető. A nyitott cellák lehetővé teszik a vízgőz bejutását a szerkezetbe, ami nedvesíti a szigetelést. A nyitott cellás poliuretán hab jó hang- és hőszigetelő, de fontos kiemelni, hogy nem ad vízszigetelést. A szigetelni kívánt tereket és felületeket formakövetően, hézagmentesen kitölti.

A technológia ugyanaz mint a zártcellás terméknél: a teherautón lévő keverőből egy melegített tömlőn keresztül folyékony  halmazállapotú anyagot szórunk a felületre. Ez az anyag ugyanúgy, mindössze néhány másodperc alatt megszilárdul, de a nyíltcellás hab látványosabban, kb a százszorosára dagad. A zártcellás termékhez hasonlóan a szivacsszerűvé dagadó szigetelés is légzáró. 

Nyíltcellás purhab értékek

 • Anyag sűrűsége: 8-15 kg/m3
 • Hővezetési tényező: 0,035W/mK
  (lambda érték)
 • Tűzvédelmi besorolása: önkioltó, B2
  besorolás

Nyíltcellás purhab felhasználások

 • tetőtér beépítés
 • födémszerkezet
 • beltéri oldalfal
 • külső homlokzatok
 • egyéb öreges terek

Nyíltcellás purhab tulajdonságok

 • kitűnő hőszigetelés
 • hézagmentes
 • erősen tapad
 • nem esik össze
 • nagyobb terek hatékony kitöltése

Poliurea UV védelem

Amennyiben a zártcellás purhab az épületen kívül lesz alkalmazva, a szigetelést védeni kell a nap káros hatásai elől. Erre egy speciális műgyantát ajánlunk. Az UV coating megoldások alkalmazhatóak vízzáró bevonatként, korrózióvédelemként is. Az UV védő réteg tökéletes hézagtömítő, egybefüggő, tartós vízzáró felületet képez varrat és dilatáció nélkül. Az UV védelem sokrétű felhasználását vízálló, kopásálló, csúszásmentes, rugalmas mégis nagy keménységű tulajdonságainak köszönheti. A speciális kétkomponenses reaktor hevíti fel a szigetelő anyagot, amely fűtött csöveken át érkezik a szórópisztolyba, majd 240 bar nyomással lesz a felületre fújva. Az anyag a felvitelt követően néhány másodperc alatt megszilárdul, és 24 óra alatt eléri tökéletes és végleges fizikai, kémiai állapotát.

 • tetők, palatetők szigetelése
 • poliuretán habok UV védelme
 • medencék belső szigetelése
 • teherautó platók
 • gyors és egyszerű felhordás
 • kitölti a réseket
 • a vízzárás mellett UV védelem
 • rugalmas, nem reped

Felkészülés

A szigetelés előtt egyeztetünk ügyfeleinkkel a kapcsolódó építőipari munkákról, hogy elkerüljük a szigetelés későbbi rongálását. Ha például Ön a lapostetőre napelemeket szeretne felszerelni, azok tartólábait érdemes a szigetelés előtt rögzíteni. Ha a szigetelt oldalfalra vagy tetősíkra gipszkarton takarást tervez, érdemes a tartókonzolokat a szigetelés előtt feltenni. Aljzatszigeteléskor a szerelvények és csövek legyenek helyükön, hogy ne utánunk, a kész szigetelésbe kelljen azokat bevésni, ezzel károsítva a hézagmentes szigetelést.

Fontos előre egyeztetni a védendő felületekkel kapcsolatban is. A szórásos szigetelés elkészítése közben apró purhab szemcsék keringenek a levegőben. Az ablakok, ajtók, az épület külső részei, közelben lévő tereptárgyak, autók mind-mind veszélynek vannak kitéve. A legjobb megoldás a közelben lévő tárgyak fedése. Természetesen belső munkáknál ez a veszély csekély, ill. a takarás sokkal egyszerűbben megvalósítható. Szabadban végzett munkánál minden fújás előtt figyelembe kell venni a szél irányát. Túlzottan szeles körülmények között a kültéri munkával leállunk.

Védőfelszerelések

Légutak védelme. A legfontosabb a megfelelő védőmaszk használata. A szórás közben megkérjük ügyfeleinket, hogy hagyják el a munkaterületet.

A szem védelme. A megfelelő szemvédő megvédi a szemet a folyékony komponensek fröccsenésétől (például a reakcióba lépő hab véletlen kipermetezése során). A munkát végzők és az azt ellenőrzők  védekezhetnek védőmaszkkal kombinált szemüveggel is.

Ruházat. Ha fennáll a poliuretán összetevőivel való közvetlen érintkezés lehetősége, viseljen megfelelő védőruházatot. Eldobható kezeslábast ajánlott viselni, hogy a permet ne érintkezzen a bőrrel és a ruházattal. A nem eldobható ruházatot, mindig mossa ki az újbóli viselés előtt.

Kesztyű. A munkavédelmi kesztyűk megfelelő védelmet nyújtanak. Figyeljesn a méretre! Túl nagy vagy túl kicsi kesztyű esetén előfordulhat, hogy az a felhasználónak nem nyújt megfelelő védelmet.

Elsősegély

Egészségügyi kockázatok kizárólag a szigetelés közben lépnek fel. A poliuretán hab, miután megfelelően telepítik és kikeményedik NEM VESZÉLYES. Fontos tehát, hogy munka közben a munkaterületen tartózkodó személyek viseljenek megfelelő védőfelszerelést.  Az összetevők belélegzése vagy bőrrel való érintkezése káros hatással lehet a bőrre, a szemre és tüdőre. sebbe. Ha Ön érintkezett az anyaggal, ne kezelje félvállról a dolgot – azonnal kérjen orvosi segítséget.

Belélegzés: Kerülje a komponensek keveredésekor, ill. a hab dagadásakor keletkező gázok belélegzését! Ha valakit védőmaszk nélkül lát a munkaterületen, azonnal figyelmeztesse és kísérje friss levegős helyre. A magas koncentrációjú habosítószer (B összetevő) csökkentheti a légzéshez rendelkezésre álló oxigénkoncentrációt. Ha belélegezték az anyagot, a tünetek súlyosbodhatnak néhány órával a belégzés után.

Bőrrel való érintkezés: Ha Ön hozzáért az összetevőket tartalmazó vegyi anyagokhoz, zuhanyozzon vagy fröcskölje le az érintett területet vízzel, hogy megtisztítsa a bőrt, majd mossa le újra szappannal és vízzel. A kukoricaolaj vagy a propilénglikol hatékonyabb lehet az eltávolításban, mint a víz. Távolítsa el a szennyezett ruházatot. Ha az érintkezés közben meg is vágta magát, azonnal kérjen sürgősségi ellátást, mert a vegyszer a seben át bejuthatott a vérbe.

Szemmel való érintkezés: Ha a vegyszer szemébe jut, legalább 15 percig nagy mennyiségű langyos vízzel öblögesse a szemet. A lehető leghamarabb kérjen szakorvosi segítséget.

Lenyelés: SPF vegyszer lenyelése esetén ne hánytassa magát. Azonnal kérjen szakszerű orvosi ellátást.

Szórt purhab szigetelés alkalmazásai

Lapostető Szigetelése Zártcellás Purhabbal

Lapostető

Új és már elöregedett lapostetők víz- és hőszigetelése is megoldható, ráadásul meglévő bitumenes felületeken bontás nélkül elvégezzük a szigetelést!

Padlásfödém szigetelés

Padlásfödém

Mivel a hőveszteség túlnyomó része a födémeken keresztül távozik, a padlások szigetelése kiemelten fontos téma épületének korszerűsítése kapcsán.

Tetőtér Szigetelés

Tetőtér

A lakatlan tetőtereket általában belülről, a szarufák között szigeteljük. Ha a tetőtér lakott, akkor azt kívülről szigeteljük, a héjazat bontása után.

thumb-csarnok-szigeteles

Csarnok, raktár

A formakövető hő- és vízszigetelés tökéletes választás könnyűszerkezetes épületekhez. Búcsúzzon el a kondenzációs problémáktól!

Istálló Szigetelés Purhabbal

Ól, istálló, gabonatároló

Steril és mosható felület anélkül, hogy bonyolult rögzítésre lenne szükség. Ott, ahol fontos az időfaktor, akár napi 1000 m2 szigetelést is elvégezhetünk.

Homlokzat Szigeteles Purhab

Oldalfal

Belső oldalfalak hő- és hangszigetelése, valamint külső homlokzatok purhab hőszigetelése. Könnyen alkalmazható akár vakolt falakon is.

Aljzat Szigetelés Zártcellás Purhab

Aljzat

A járható habréteg kiváló megoldás speciális alakú helységek, beleértve a lépcsőket és a gépészeti rendszereket is, hiszen segít hézagmentesen szigetelni ezeket a területeket.

Mennyezet szigetelés

Mennyezet szigetelés

Ha az Ön lakása alatt nem fűtött lakótér (például pince vagy mélygarázs) található, akkor fontos a födém szigetelése. A purhab minden szempontból ideális választás.

Trapézlemez szigetelés purhabbal

Trapézlemez

A beázások mellett a kondenzprobléma a trapézlemez épületek lagnagyobb hibája. A visszacsepegő pára nemcsak bosszantó, hanem kárt is okozhat az épületben. 

Hullámpala szigetelés

Hullámpala

A palatetők többsége beázik, a hagyományos szigetelések bonyolult rögzítése és rétegrendje miatt kijelenthető, hogy szigetelésük egyedül a purhabbal lehetséges gazdaságos módon.

Tartály Szigetelés

Tartály, konténer

Tartályok formakövető hőszigetelése és korrózióvédelme gyors haladással. Akár föld alatti tartályok szigetelésére is alkalmazható. Kérje ajánlatunkat purhab szigetelésre!

Terasz szigetelés

Terasz

Teraszok hatékony hő-, víz- és hangszigetelése! A zártcellás anyag betonozható, burkolható, de akár zöldteraszt is építhet rá. Fele olyan vastagság elég, mint a hagyományos szigetelésekből!

Kérjen ajánlatot!

Mit szeretne szigetelni?

.