Gyakran ismételt kérdések

Igyekeztünk összegyűjteni az ügyfeleink által leggyakrabban feltett kérdéseket. Érdekli a purhab szigetelés ára? Keressen minket telefonon vagy írjon egy emailt!

Szórt purhab szigetelés ár - mitől függ?

A szórt purhab szigetelés ára 2003-ban jellemzően 4000-5000 Ft körül nettő áron mozog. Ez az ár az erősebb, nehezebb zártcellás anyagra értendő, abből is egy minimális 3 cm vastagságra. A purhabnál is igaz, hogy nem szabad kizárólag az ár alapján dönteni. Fontos, hogy milyen sűrűségű és minőségű habbal szigetelünk. A zártcellás poliuretán habból tucatnyi márka van a piacon, más-más minőségi kategóriát képviselve. Az is fontos, főleg nagy projektek kapcsán, hogy a 10 év garanciát ki adja.  

Hol alkalmazható? Milyen anyagra tapad?

Szinte bármilyen ma alkalmazott építőipari anyagon alkalmazható: beton, tégla, vakolat, kátrányos szigetelések, fa, gipszkarton, trapézlemez, sík- és hullámpala. Porózus felületeket és műanyagok szigetelését külön egyeztetés után vállaljuk.

Drágább mint a hagyományos szigetelések?

Fontos tudni, hogy az általunk adott árak nemcsak az anyagköltséget, de a kivitelezést is tartalmazzák. Fontos előny, hogy a mi technológiánkkal az esetek többségében nem kell bontania. Összességében elmondható, hogy a purhab ára versenyképes, ha kalkulál az egyéb anyagok installációja kapcsán fellépő költségekkel (szállítás, bontás, elszállítás, rögzítés, hosszabb kivitelezési idő, takarítás). Egy lapostető felújítása vagy könnyűszerkezetes épületek kapcsán egyértelműen verhetetlen megoldás, de a  privát szektorban is egyre népszerűbb, hiszen a gyapothoz képest magasabb ár mellett rengeteg előnyt hoz magával az újgenerációs szigetelés. 

Ártalmatlan az egészségre?

A purhabot 60 éve használják szerte a világon. Egy tévhit a poliuretánnal kapcsolatban, hogy negatívan befolyásolhatja a levegő minőségét, vagy akár mérgezést is okozhat. Ennek nincs tudományos alapja. Kanadában és az USA-ban fél évszázada szigetelnek az anyaggal, népszerűsége töretlen. A zártcellás habból nincs károsanyag kibocsátás, így nem befolyásolja az épületben élők egészségét. A poliuretán a ma elérhető leghatékonyabb szigetelés, ellenáll a penészgombáknak, nedvességnek és egyéb káros anyagoknak.

Milyen vastag réteget rendeljek?

 A zártcellás hab dupla olyan vastag gyapot vagy hungarocell szigetelőanyagot vált ki, így elmondható, hogy hozzávetőlegesen kétszer hatékonyabb. Zártcellás purhab: 0,021 W/mK,  gyapot 0,044 W/mK, EPS 0,048 W/mK. 

A techológiával 3-20 cm közötti vastagságot tudunk kivitelezni. Ha a vízszigetelés a cél, tökéletesen elég a minimális 3 cm vastagság. Ahol a hőszigetelés is fontos, nagyobb vastagságot ajánlunk. Lakóházak tetőterébe vagy oldalfalaira minimum 6-8 cm javasolt.

Mennyire tartós? Idővel lebomlik?

Az purhab szigetelés egyik előnye, hogy ellenáll a szerkezeti károsodásnak/lebomlásnak és nem esik össze. A purhabot több mint 60 éve alkalmazzák szerte a világon, a tapasztalat az, hogy ennyi idő alatt sem veszíti el hő- és vízszigetelési tulajdonságait. A Lakásfelügyelők Nemzetközi Szövetsége (International Association of Certified Home Inspectors) szerint a szórt purhab élettartama több mint 80 év.

Mi lesz, ha rovarok támadják meg a habot?

A purhab segít megakadályozni a rovarok és más kártevők támadásait, hiszen lezárja a réseket, ahol a rágcsálók általában bejutnak. A hab nem vonzza a rovarokat, mert nem csalogató mint táplálékforrás. 

Zöld termék a poliuretán hab?

Minden szigetelőanyagnak van egy nagyon szép küldetése: az energiamegtakarítás. A purhab szigetelés jelentősen csökkentheti az épületek fűtéséhez vagy hűtéséhez szükséges energiát. A szigetelés használata csökkenti a villamosenergia-igényt, segít megőrizni az értékes fosszilis tüzelőanyagokat, miközben csökkenti a kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását az áramtermelés során. Ilyen értelemben a szigetelésünk zöld termék.

A habot összetett kémiai reakcióval állítják elő, ahol a két fő összetevő a poliizocianát és a poliol. Egyes purhab alapanyagokat megújuló forrásokból, például szójabab- vagy ricinusolaj-alapú természetes olajpoliolokból állítanak elő. Ezek a természetes poliolok olyan vegyszerek, amelyeket összekevernek és más vegyszerekkel reagáltatnak poliuretán hab létrehozására.

Milyen veszélyekkel jár a szórt purhab szigetelés?

A purhab szigetelés közben felszabaduló gázok, a káros vegyi anyagoknak való kitettség  tüdő- és szemirritációt, légszomjat, torokfájást és lázat okozhat. Ezeket a káros hatásokat azonban elkerülheti, ha védőfelszerelést használ a habszigetelés  készítése alatt. Azt kérjük, hogy a lakástulajdonosok ne tartózkodjanak a közelben a hab szórása közben, hogy elkerüljék a vegyszerekkel való esetleges kapcsolatot. A hab azonnal megköt, kiszellőzik, így Ön egy-két óra elteltével nyugodtan visszatérhet otthonába.

Hogyan távolítsuk el a zárt cellás permetezőhabot?

Dörzsölje le a habot egy száraz ronggyal, szükség esetén használjon acetont az érintett területen, hogy eltávolítsa a szemcséket. Külső felületeken használhat magasnyomású mosót a szemcsék eltávolításához.

Mi a különbség a nyílt cellás és a zártcellás poliuretán szigetelés között?

A poliuretán haboknak két általános kategóriája van: nyitott cellás, alacsony sűrűségű és zárt cellás, közepes sűrűségű. Mindkét habkategória kiváló szigetelést és légzárást biztosít. Bár mindkettő szinte azonos kémiai reakciókkal készül, van néhány eredendő fizikai tulajdonságbeli különbség, amelyek gyakran meghatározzák, hogy melyik terméket választják egy adott projekthez.

A nyitott cellás permetezőhab nyitott cellás szerkezetű, ahol a cellák levegővel vannak feltöltve. A nyitott cellás szerkezet puha, rugalmas habot képez, amelynek sűrűsége körülbelül 8-10 kg/m3. Ezek a szigetelések úgy működnek, hogy csökkentik a természetes légmozgást, ezáltal csökkentve az anyag hővezető képességét. Finom sejtszerkezete bizonyos vastagságoknál légáteresztővé teszi, drasztikusan csökkenti az épület burkolatán keresztüli légszivárgást, jelentősen csökkentve az épület fűtési és hűtési költségeit. Nedvességáteresztő, ezért hidegebb éghajlaton páragátló felszerelését teheti szükségessé. 

A zárt cellás anyag zárt cellás szerkezettel rendelkezik, amely merev, kemény habot hoz létre, amelynek sűrűsége 35-55 kg/m3. Kimutatták, hogy az épület szerkezetét erősíti. Ezek a kisebb cellák egy szigetelőgázt, az úgynevezett habosító anyagot csapdába ejtik. Ennek a habosítószernek alacsonyabb a hővezető képessége, mint a levegőé, és növeli az R-értéket. Szerkezete vízállóvá teszi, olyan helyen is használható, ahol valószínű a vízzel való érintkezés (pl. talajjal érintkező lábazati betonfalak külső oldalán). 

Használható más szigetelésekkel?

 A zártcellás anyag használható más szigetelőanyagokkal, például üvegszálas, cellulóz- és hablemez termékekkel kombinálva. Ezek a költséghatékony hibrid rendszerek a zártcellás habot használnak a szigeteléshez és a légzáráshoz, és más szigeteléseket használnak az energiakódoknak megfelelő összeszerelési R-értékek biztosítására. 

Igaz, hogy szagokat bocsát ki?

Egyes anyagoknak az alkalmazás után néhány órán át festékszag érezhető. Nem utalnak kémiai veszélyre, de kellemetlenséget okozhatnak. A szagok okozta kellemetlenségek elkerülésére a munkaterület alapos szellőztetése javasolt. 

Poliuretán szemcsék a környező tárgyakon.

A szigetelés közben apró poliuretán szemcsék keringenek a levegőben. Ezeket a pic cseppeket nehéz eltávolítani. A legtöbb porózus felületről lehetetlen. Sima felületeken a purhab szemcsék mechanikusan eltávolíthatóak polírozó és mosó anyagok segítségével. Minden olyan felületet, amit óvni akar a szennyeződéstől, érdemes a szigetelés előtt letakarni!

Lapostetők karbantartása

Az purhabbal szigetelt tető, ha rendszeresen ellenőrizzük és 5-20 évente újrafestik, könnyen túléli akár az épületet is! A purhab rendszeres, akár éves ellenőrzése javasolt a sérült területek, a vízelvezetési problémák azonosítása és a bevonat állapotának értékelése érdekében.

A purhab szigetelés újrafesthető?

Külső munkáknál védőbevonat szükséges a habon, hogy megvédje az ultraibolya fénytől és a felületi sérülésektől. Az éghajlattól, a bevonat típusától és a bevonat teljes vastagságától függően ezek a bevonatok 5-20 évig működnek. Rendszeres ellenőrzéseket kell végezni annak megállapítására, hogy szükség van-e újrafestésre.

Mikor készítsük a purhab szigetelést?

A szórt poliuretán szigetelést az építési ciklus ugyanazon a pontján szerelik fel, mint a többi szigetelést. A vízvezetékek, elektromos vezetékek, valamint a fűtési és légkondicionálási csatornák beszerelése után szoktak szigetelni. Amennyiben Ön napelemet szerel a tetőre, érdemes a tartó konzolokat a szigetelés előtt rögzíteni a tetőhöz. Összességében elmondható, hogy ajánlott minden előkészületet a szigetelés előtt elvégezni, annak érdekében, hogy az utánunk érkező szakiparosoknak ne kelljen kárt tenniük az általunk készített hő- és vízszigetelésben. 

Bárki készíthet szórt purhab szigetelést?

Nem. A szórt poliuretán felhordásához komoly berendezésekre és szakemberre van szükség, aki képzett a poliuretán rendszer biztonságos és megfelelő telepítésében.

Melyik purhab a jobb hangszigetelő?

A zaj csökkentése érdekében a nyitott vagy zárt cellás anyag egyaránt jó választás. 

Kérjen ajánlatot!

Mit szeretne szigetelni?

.

Euro-Ker-Szig Kft.

Hajdúsámson, Debreceni út 24

info@isopur.hu