Lakásfelújítási támogatás

A 2024-es lakásfelújítási program beindulása fontos lépést jelent az épületek energiahatékonyságának és fenntarthatóságának javítása felé. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint ez a program a csok plusz kísérőjeként fog elindulni az év első negyedévében, de még pontos dátum nincs meghatározva. A kezdeményezés célja, hogy ösztönözze az otthonok energetikai korszerűsítését és környezetbarát technológiák alkalmazását, ezáltal hozzájárulva az épületek hosszú távú fenntarthatóságához és az energiafogyasztás csökkentéséhez.

Jelenleg a tervezett program főbb elemei között szerepel a homlokzati szigetelés, a nyílászárók cseréje és a födém hőszigetelése. Ezek olyan alapvető felújítási területek, amelyek jelentősen befolyásolják az épületek energiaháztartását és komfortját. Az ÉVOSZ javaslata szerint a támogatások kiosztásának módja a jelenlegi vissza nem térítendő formáról kamattámogatott hitelkonstrukcióra változna, ami segíthet még több embernek hozzájutni az energiahatékonyságot elősegítő beruházásokhoz.

A tervezett pályázati lehetőségek szerint a lakásfelújítások során a fókuszban az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások használata állna. Ez azt jelenti, hogy olyan technológiák és anyagok alkalmazását támogatnák, amelyek csökkentik az energiafogyasztást és környezetbarát módon állítják elő az energiát. A pályázatok keretében akár 50%-os vissza nem térítendő támogatás is elérhető lenne, maximum 3-4 millió forintig, hogy segítség nyújtson az embereknek az otthonaik energiahatékonyságának javításában.

Az új lakásfelújítási program bevezetése nagyban függ a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) döntésétől, akik jelenleg még egyeztetések alatt állnak a témában. A végleges részletek és a pályázatok pontos feltételei várhatóan a program beindulásával egyidejűleg lesznek nyilvánosságra hozva.

A lakásfelújítási program bevezetése nemcsak az épületek tulajdonosait segíti, hanem hozzájárul a környezetvédelemhez és az ország energiatakarékossági célkitűzéseinek eléréséhez is. Az energiahatékonyabb otthonok nemcsak csökkentik a rezsi költségeket, de hosszú távon fenntarthatóbbá és kényelmesebbé teszik az emberek életét, miközben csökkentik az ország energiafüggőségét és környezeti lábnyomát.

Lakásfelújítási támogatás összefoglalva:

A 2024-es lakásfelújítási program ígéretes lehetőséget kínál az energiahatékonyság és fenntarthatóság terén történő fejlődésre Magyarországon. A tervezett intézkedésekkel az embereknek könnyebbé válik az otthonaik energetikai korszerűsítése, ami hosszú távon mind az egyéni, mind pedig a közösségi szinten jelentős előnyöket hozhat.

Forrás: Forbes

Hazsnálja ki a lakásfelújítási támogatást! Padlásfödém szigeteléséről itt olvashat honlapunkon: link